Conform unui studiu efectuat recent, 16% dintre victime au fost spitalizate în luna precedentă pentru simptome atipice. In Anglia, unul din șase pacienți cu infarct miocardic urmat de deces a fost spitalizat cu o luna înainte ca de diagnosticul de infarct sa fie constat. Ar putea fi evitat accidentul fatal? Aceasta este întrebarea ridicată de studiul realizat de profesorul Perviz Asaria și colegii săi de la Colegiul Imperial din Londra, alături de cercetători din Harvard, SUA. Rezultatele au fost publicate în The Lancet Public Health. Cercetătorii au studiat dosarele medicale al celor 135950 de persoane in varsta de peste 35 ani si care au murit de un infarct miocardic in Anglia intre 2006 si 2010. Ei au descoperit ca jumătate au fost deja spitalizați in cele patru săptămâni înainte de accidentul fatal (corespunzând la un grup de 66490 de pacienți).

 

Șanse pierdute sau erori de clasificare

Apoi au respins două treimi dintre cei diagnosticați cu infarct miocardic, direct sau secundar, și s-au concentrat pe cei 21677 de pacienți cărora nu li s-a pus diagnosticul corect. În cea mai mare parte (59%), motivele spitalizării nu au favorizat în mod special o problemă cardiacă, ci au fost alte cauze de prezentare (pneumonie, cancer, infecție, fracturi, etc.). La 7566 pacienți (35%), diagnosticul efectuat în timpul spitalizării a fost cel al unei alte tulburări cardiace, inclusiv insuficiența cardiacă sau tulburarea ritmului cardiac (în special fibrilația atrială). La 1368 pacienți (6%), au existat, de asemenea, simptome sugestive pentru infarctul miocardic, cum ar fi sufocarea sau durerea toracică atipică.

 

Faptul ca simptomele sunt subestimate nu înseamnă neapărat ca este vorba de o eroare medicala, dar studiul arata ca medicii trebuie sa își îmbunătățească noțiunile de stratificare a riscului pentru a detecta mai bine cine este expus riscului de a muri de la un infarct in cazul simptomelor atipice. Stabilirea unui prognostic este întotdeauna mai dificil decât efectuarea unui diagnostic a posteriori și din păcate nu toate persoanele care se plâng de o jena gastrică pot fi spitalizate pentru supraveghere una sau mai multe zile.

 

În ceea ce privește durerea toracică tipică infarctului, un studiu efectuat în Carolina de Nord între 1994 și 2006 a arătat că a fost absenta la două treimi din cei diagnosticați cu infarct. Medicii sunt foarte buni în tratarea atacurilor de inimă atunci când sunt cauza principală de spitalizare, dar mai puțin buni atunci când sunt confruntați cu diagnosticul unui infarct care se prezinta cu simptome ale unor comorbidități.

 

Eșecul detectării in Franța.

În Franța, se estimează că 120000 de infarcte (sau sindrom coronarian acut) apar în fiecare an. Îmbunătățirea gestionării pacienților cu dureri toracice a redus în mod semnificativ mortalitatea la infarct miocardic. Dar marjele de progres încă există, deoarece o treime dintre pacienți își pierd timpul vizitând medicul de familie sau mergând in centre periferice de urgenta, în loc să apeleze direct la serviciul de urgență 112 sau 15, atunci când apar simptome tipice de infarct miocardic (dureri toracice continue).